Klinik bulgular viral enfeksiyon düşündürüyorsa yüksek ateş yoksa, bronşiolit ya da bronşit şeklinde belirtiler söz konusu ise genellikle antibiyotiğe gerek kalmaz. Ancak bakteriyel enfeksiyon varlığında özellikle de zatürre düşünülüyorsa mutlaka antibiyotik kullanmak gerekir. Hatta balgam kültürü alınsa da kültür sonucu çıkana kadar zaman kaybetmeden olası etkene yönelik antibiyotik başlanmalıdır.
Yine bronşektazi enfeksiyonu varlığında daha erken antibiyotik başlanmalıdır. Sinopulmoner enfeksiyon dediğimiz bakteriyel sinuzit ile birlikte giden akut bronşit tablosu varlığında yine antibiyotik verilmesi gerekir. Ancak her öksüren hastaya antibiyotik başlanmaz, enfeksiyon düşünülüyorsa viral mi bakteriyel mi değerlendirilip antibiyoterapi duruma göre başlanmalıdır.
Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı dirençli mikroorganizmaların gelişimine, yan etkilere ve tedavi maliyetlerinin artışına yol açacaktır. Bununla birlikte akut bronşit geçiren hastanın ateşi 4-6 gün sürüyor, sarı, yeşil koyu kıvamlı balgamı var, hasta sigara içiyor, kalp hastası ya da şeker hastası ise antibiyotik vermek gereklidir.