Yaz aylarında hava sıcaklığının artması nedeniyle zamanımızın büyük bölümünü ev dışında, açık havada geçiriyoruz. Bu nedenle, yaz aylarında daha sık görülen bazı sağlık sorunları açık havada bulunmakla ilgilidir: Örnek olarak; böcek ısırması, güneş veya sıcak çarpması gibi…
Sıcaklık, vücudun büyük kısmının açıkta kalması, kısa kollu ve şort tarzında kıyafetlerin tercih edilmesi kene, arı, sivrisinek gibi eklembacaklıların sokmasını ve bunlar aracılığı ile insanlara bulaşan hastalıkların artmasını kolaylaştırır. Bu hastalıkların bir kısmı önemsiz böcek ısırığı veya alerjik bir reaksiyon olarak ortaya çıkabilir. Lokal tedavi ile de kısa sürede düzelebilir. Ama sıtma, tatarcık humması gibi hastalıklar özgün tedavi gerektirir.
Diğer yandan, yazın artan sıcaklık nedeniyle, gerek buharlaşma, gerek terleme şeklinde çok miktarda sıvı kaybededilir. Bu kaybedilen sıvıyı yerine koymak, susuzluğu gidermek için alınan sıvılar, yaz hastalıklarının bir diğer nedenidir. Özellikle kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan, denetimsiz içme suları ve bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler ‘yaz hastalığı’ deyince aklımıza ilk gelen hastalıkların başlıca sebebidir.
Bu hastalıklar arasında ilk sırayı besin zehirlenmeleri alır. Tifo, paratifo, viral hepatit ve yaz ishalleri de bu şekilde bulaşırlar.