Ek gıdaya geçiş dönemi

Ek gıdaya geçiş dönemi

Ek gıdaya geçiş için en erken zaman 4-6 ay arası olmalıdır. Fakat anne sütü yeterliyse 6. aya kadar bekleyebilirsiniz. Bebeğinizin çiğneme alışkanlığının gelişmesi için bu süreç daha fazla uzatılmamalıdır.


4ncü ayını dolduran bir çocuk, artık katı gıdalara geçebilir demektir. Özellikle çiğneme alışkanlığını sağlayabilmesi için ara öğünlerde mutalaka takviye yapılmalıdır. Ek gıdalara başlamak emzirmeyi kesmek anlamına gelmemektedir. En erken 2 yaşına kadar anne sütüne mutlaka devam edilmelidir. Uzmanlara göre 2 yaşından sonra bile ek gıdaların yanında anne sütü de verilmeye devam edilebilir. 

Bir örnek olarak sabah kahvaltısını şu şekilde hazırlayabilirsiniz.

  • Yumurta 
  • Peynir
  • Ekmek içi (ezilmek kaydı ile)

Bu şekilde bebek daha fazla çiğnemeyi öğrenecektir. Ancak özellike yağ kullanmamaya dikkat edin. Bu yaşlardaki çocukların yağ tüketmesi doğru değildir.

Öğle yemeği olarak da, doğal sebzelerden hazırlanmış çorba veya taze meyvelerden komposto hazırlayıp verebilirsiniz.

Hazır meyve sularının içinde katkı maddesi bulunmaktadır. Bu nedenle kesinlikle önermiyoruz. Evde taze meyvelerden sıkılmış meyve sularını ise gönül rahatlığı ile verebilirsiniz.

Akşam öğünlerinde ise sadece emzirilen ve mama takviyesi alan çocuklarınızda ek gıdaya geçiş yapabilirsiniz. Çocuklarınıza düzenli olarak su verilmesini öneriyoruz. Vücudun susuz kalması hastalıklara yol açabilir. Geceleri kesinlikle yemek vermeyiniz. Ancak gece de olsa, bolca emzirebilirsiniz.

Eğer sütünüz fazla ise ek gıdaya geçiş dönemini 6. aya kadar erteleyebilirsiniz. Unutmayınız ki en sağlıklı süt anne sütüdür.





Okuyucu Yorumları