İstatistiklere göre 0-6 yaş arasındaki çocuklarda yüksek ateşten kaynaklı havale geçirme oranı ortalama %3 civarındadır. Ailede ateşe bağlı havale geçirenler varsa bu oran %15'lere kadar yükselmektedir.
Ateşe bağlı havale geçirme riski bünyeden bünyeye de değişmektedir. Bünyesi zayıf çocuklarda normal ateşte bile havale görülürken, sağlam bünyeli çocukların tehlikeli derece yüksek ateşte havale geçirmedikleri gözlenmiştir.
Çocuğunuzun ateşi olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle üstündekileri tamamen çıkartınız. Çok ince bir pijama veya sadece atletle kalmasını sağlayınız. Titriyor olması üşüdüğü anlamına gelmez. Ayrıca titriyor diye üstünü örtmeniz ateşin daha da yükselmesine neden olacaktır. Bu nedenle, çocuğunuzun ve hatta bulunduğu ortamın serin kalmasını sağlamanız daha doğru olacaktır.
Ateşli çocuklarda sıvı kaybı da olacağı için, çocuğunuza bolca su veya su içeren gıdalar verin. Sıvı tüketimi ateşin düşmesini de kolaylaştıracaktır.
Üstünü soymanıza rağmen, ateş düşmüyorsa ılık suyla duş aldırmanız da faydalı olacaktır. Ancak suyun soğuk olmamasına dikkat ediniz.
Hiç bir koşulda çocuğunuza asprin tarzı ilaçlar vermeyin. Bu tarz ilaçlar küçük çocuklar için asla uygun değildir. İlaç vermeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.