Bebeklerde Kabızlık: Belirtiler, Sebepler ve Tedaviler

Bebeklerde Kabızlık: Belirtiler, Sebepler ve Tedaviler

Bebeğiniz tuvaletini yaparken zorluk yaşıyorsa büyük ihtimalle kabız olmuştur.


Yeni anne-babalar olarak, bebeğinizin mutlu ve sağlıklı olduğunu ve her şeyin yolunda olduğuna güvenerek, bebeğinizin bir sonraki gülümsemesini, gülüşünü ve rahatlamasını ararsınız. İşin tuvalet kısmı çok keyifli olmasa da, ebeveynlerin izlemesi gereken bir durumdur. Bebeğiniz tuvaletini düzenli yapması, yeterli gıda aldığına işarettir. 

Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

Her ne kadar sürekli sıvı tüketen bebeğin kabızlık yaşaması ender olsa da, bu olabilir. Uzmanlar, sadece mama ile beslenen bebeklerin, emen bebeklere göre daha büyük oranla kabız olduklarını belirtiyorlar. Bebeğiniz süt-protein allerjisine veya hoşgörüsüzlüğüne sahipse, kabızlığa uğrama ihtimali daha yüksektir. Anne sütünün yanı sıra, süt temelli bir formül de kabızlığa neden olabilir. Aynı zamanda, yoğurt ve peynir gibi gıdalar tüketen bebeklerde de kabız sıkça rastlanır. 

Bir bebek 6 aylık olduğunda, bir çok farklı gıdalar tüketmeye de başlayacaktır. Bu ek gıdalar da, kabızlığa neden olabilir. Genel olarak pek çok sebebi olmakla birlikte muz ve tahıl türleri kabızlığa yol açan gıdalardır. 

Nasıl tedavi edilir?

Annenin diyetinde yapılan bir değişiklik, sırasıyla formül ve emzirilen bebeklerde kabızlık ile mücadeleye yardımcı olabilir. Çoğunlukla, kabızlığa neden olan katı gıdaları tüketmekten vaz geçerek de kabızlık önlenebilir. Armut ve brokoli gibi çeşitli meyve ve sebzeler, meyve suyu ve suyla birlikte meyve parçacıkları bağırsakların çalışmasını düzene koyacaktır.

Gıdaların dışında, karın bölgesine yapacağınız düzenli masaj da, kabızlığa engel olacaktır. Yumuşak hareketlerle, bebeğinizin bacaklarını karnına doğru bastırarak da aynı sonucu alabilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen kabızlığa engel olamıyorsanız, mutlaka doktorunuzla görüşünüz.





Okuyucu Yorumları