Her evde bulunan pek çok ürün çocuklarımız için düşündüğünüzden çok daha tehlikeli olabilir. Zararsız gibi gözüken bu tarz malzemeleri bebek ve çocuklardan uzak tutmak gerekiyor. Hem sağlıkları açısından hem de güvenlikleri açısından. Zaten tehlikeli olduğu bilinen ürünlerden ziyade, zararsız görünen ürünlere daha çok dikkat etmelisiniz.
İşte bunlardan bazıları;
Telefonlar : Listenin en başında olmasına şaşırmayın lütfen. Aslında sadece bebekler ve çocuklar için değil hepimiz için çok zararlılar.
Küpe Arkaları : O minicik parçaların çocuğunuzun boğazına kaçabileceğini ve ona zarar verebileceğini unutmayın.
Nemlendirici Cihazlar : Çocuk odalarının nemli olması gerçekten önemli. Ancak cihazların yaratacağı tehlikelere dikkat.
Kozmetik Ürünler : Rujlar, ojeler, fırçalar ve diğerleri... Meraklı çocuklar için eğlenceli görünen ancak ağzına alması veya yutması durumunda zehirlenmelere kadar giden sonuçlar doğurabilir.
Balonlar : Gerek oyuncak olarak kullanılan, gerekse doğum günü partilerinde sıkça karşılaşılan balonlar da tehlikeli ürünler listemizde. Özellikle de inik olanlar. Aman dikkat, balon çocuğunuzun boğazına kaçmasın.
Sanat Malzemeleri : Boyalar, fırçalar, kalemler ve diğer malzemeler. Bu tarz ürünlerin tamamının kansorejen olduğunu unutmayınız.
Bitkiler : Evde yetiştirdiğiniz bitkilerin çoğu zararsız gibi görünürler. Ancak ev bitkilerinden bir kısmı zehirli olabilir. Mesela hemen hemen her evde bulunan difenbahya adlı bitki öldürücü olabilir. Buna ek olarak kaktüs veya gül gibi dikenli bitkiler de çocuklarınıza zarar verebilir.
Plastik Torbalar : Oyun amaçlı kafaya geçirilen plastik torbalar yüzünden boğulan çocukların sayısı ürkütücü boyutta. İhmal edilmeye gelmez. Diğer yandan petrol atıklarından yapılan bu ürünler sağlık açısından da zararlı.
Mumlar : Mumun kendisi de, alevi de çocuklara zarar verebilir.
Elektrik Prizleri : Evinizde yere yakın prizler varsa mutlaka güvenlik kapakları takmalısınız.
Şişe Kapakları : Yaşı kaç olursa olsun çocuklar kapaklara karşı kayıtsız kalamaz. Mutlaka onunla oynamak isteyeceklerdir. Peki, ya ağzına alırsa?
Köpek Maması : Küçük çocuklarda boğulmaya neden olduğunu biliyor muydunuz?
Oyuncak Sandıkları : Tüm oyuncakların saklandığı büyük kutular zaman zaman çocuklarınız için de tehlikeli bir kuyu olabilir.
Kulak Tıkaçları : Kendi küçük, zararı büyük ürünlerden biri daha.
Saç Bantları ve Tokalar : Mümkün olduğunca küçük çocuklarınızdan uzak tutmalısınız.
Dikiş Malzemeleri : İğne, iplik ve düğme gibi her evde bulunan dikiş malzemelerini kilitli kutularda saklamalısınız.
Mıknatıslar : Özellikle oyuncaklarda bulunan küçük mıknatıslar. Bunların yutulması iç organların bir birine çekilmesine hatta iç organların parçalanmasına bile neden olabilir.
Metal Çocuk Takıları : Yutulması bir yana, içerik olarak da kurşun içeren malzemelerden uzak durulmasına dikkat edin.
Kalem Kapakları : Boğazına kaçması, hatta nefes borusu tıkaması ciddi sorunlar yaratabilir.
Deterjanlar, Şampuanlar : Lavoba altı dolaplar, çocukların en kolay ulaşabileceği yerlerdir. Bu tarz zehirli malzemeleri iyi saklamak lazım.
Anne-babalar olarak, sizlerin bu tarz ürünler konusunda çok dikkatli davrandığınıza eminiz. Ancak biz yine de hatırlatmak istedik. Çocuklarınızın güvenliği için evinizdeki tüm tehlikelere karşı dikkatli olmalısınız.