Çocuklarda vücut sıcaklığı 37 dereceye kadar normaldir. Ancak bu durum çocuğun çok enerji harcamasına, ve hatta günün saatine göre değişir. Çocukların sıcaklığı, akşamın erken saatlerinde yükselir.
Çocuk doktorunu ne zaman aramalıyım?
Küçük bebeklerde ateş çok önemlidir.
Bir plajda oynadıktan veya sıcak bir kapalı alanda kaldıysa çocuğunuz ateşi çok yüksek bir sıcaklığa sahipse, derhal tıbbi müdahaleye başvurun, sıcak çarpması olabilir.
Ateşi perspektifte tutmanız önemlidir, çünkü ebeveyn olarak bununla çok fazla deneyim kazanacaksınız. Ateş, vücudun bakterilere ve virüse karşı savunmasının bir parçasıdır; bazı araştırmacılar, vücudun sıcaklığı yükseldiğinde enfeksiyonlarla daha etkili bir şekilde savaştığı görüşündeler. Çocukluk dönemi ateşleri genellikle bir enfeksiyon olduğunu gösterir ve ortalama bir çocuk yılda altı ila 12 enfeksiyona yakalanır. Ancak tam tersi de olabilir, yüksek ateş bazen korkutucu olabilir.
Yüksek ateş beyin hasarına neden olur mu?
Hem siz hem de çocuğunuz rahatsız olabilir, ancak bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkan yüksek ateş neredeyse hiç beyin hasarına neden olmaz. Hatırlanması gereken önemli nokta, çocuğunuzun sıcaklığının bir enfeksiyon sırasında yükselmeye devam etmesi olabilir. 6 ay ile 6 yaş arasındaki çocuklarda yüksek ateşten dolayı kısa süreli nöbetler olabilir, ancak bu ateşli nöbetler bile nadiren beyinde hasara neden olur.
Beynin hasar görmesi için, ateşin 41-42 dereceye kadar yükselmesi gerekiyor. Bu tür ateş genellikle ısı çarpmalarının nedeninden dolayı olabilir. Ayrıca; çocuğunuzda bir ateşin yanı sıra aşağıdaki semptomlara sahipse hemen bir doktora götürmelisiniz.
Şiddetli bir baş ağrısı, sert boynu veya mor-kırmızı lekeler; bunlar beyindeki bir enfeksiyon olan menenjit belirtileri gösterebilir. Bu çok tehlikelidir ve beyinde hasar bırakabilir.
Ateşi düşürmek için ne yapmalıyım?
Çocuğunuzun sıcaklığını, giyeceklerini çıkarıp, eklem yerlerini bir bez yardımı ile ılık suyla ıslatın. Vücudunun sıcaklığını düşürmek için ona bol miktarda sıvı gıdalar içirin ve onu fazla giydirmeyin. Gerekirse ekstra kıyafetleri çıkarın. Ayrıca ılık bir banyo yaptırmanız da ateşi biraz olsun düşürmenize yardımcı olacaktır.
Eğer çocuğunuz nöbet geçiriyorsa, şiddetli veya birkaç dakikadan uzun sürdüyse, acil servise gidin. Nöbet hafif olsa bile, menenjit gibi durumları kontrol etmek için doktorunuzla görüşün.