Uyurgezerlik hali, çocuğun uyku hali devam ederken, yataktan bilinçsizce kalkması, ev içinde gezmesi, hatta bazı işleri yapması halidir. Çocuk bu sırada tamamen uykudadır. Genel olarak bu yaptıklarını hiç bir şekilde hatırlamaz. Başlangıç seviyelerinde sadece yatak içinde doğrulup, boş boş etrafa bakarak veya anlamsız cümleler kurarak kendini gösterir. İlerleyen vakalarda ise ev içinde veya dışarıda gezme hali görülebilir. Uyurgezer vaziyetteki çocuk aynı uyanıkmış gibi, koşabilir veya saldırı hissettiğinde kendini korumaya kalkabilir.
Çocuklarda uyurgezerlik, yetişkinlere göre daha yüksek oranda görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre dünya çocuk nüfusunun %20'sinde uyurgezerlik hali görülmektedir. Genelde erkek çocuklarda daha sık rastlanılan bu durum 4-5 yaşlarında başlayıp, 11-12 yaşlarında sona erdiği bilinmektedir.
Çocuktan çocuğa değişmekle birlikte, uyurgezerlik hali 5-10 saniye sürebildiği gibi 1-2 saate varan nöbetler de gerçekleşebilir.
Uyurgezerliği ortaya çıkaran en önemli sebepler çocuğun duygusal durumudur. Yaşadığı bir travma sonrası olabileceği gibi, yatmadan önce onu üzen veya korkutan olaylar da uyurgezerliğe neden olabilir.
Alınacak önlemler konusunda ise uzmanların uyarıları şu şekilde:
Çocuğunuzun uyku halindeyken gezdiğini fark ettiğinizde, onu kesinlikle uyandırmaya çalışmayın. Yavaş ve sakin hareketlerle onun yatmasını sağlayın. Yumuşak bir ses tonu ile konuşarak onu rahatlatabilirsiniz. Ertesi gün bu yaşananları hatırlamıyorsa, anlatarak korkmasına sebep vermeyin. Bu korku veya tedirginlik uyurgezerliğin artmasına neden olabilir.